Bericht

Een hemelse tuin, voor alle zintuigen

Geplaatst op 6 maart 2022, 11:45 uur
Illustration
logo
Geheugen van Oost

Op de website van het Geheugen van Oost staan heel wat verhalen over Jeugdland, vroeger jongensland, het terrein naast het Flevopark waar al heel lang  kinderen ruim baan hebben om te ravotten. Waar het vroeger een ruig terrein was waar vooral jongens zich konden uitleven in hutten bouwen en door de modder struinen , is het al sinds jaren een speelplek met nog veel meer mogelijkheden voor jongens en meisjes.

Het terrein is en was van de gemeente, maar het beheer is overgedragen aan de Stichting Jeugdland  Een van de belangrijkste uitgangspunten is dat de plek beslist niet commercieel mag worden. Het moet voor alle kinderen toegankelijk zijn met zo min mogelijk obstakels: de kinderen hoeven zich niet aan te melden en  hoeven niet begeleid te worden door hun ouders.

Het aanbod op Jeugdland bestaat uit 3 programma's : er is een gedeelte ingericht om dingen te maken ( hutten, skelters ), een gedeelte voor buitensport en een natuur gedeelte. Roos Kuipers is met dat laatste gedeelte sinds 10 jaar in de weer. "kinderen uit de stad moeten ook de gelegenheid krijgen om ervaringen met het buitenleven op te doen, te zien hoe bijvoorbeeld spinazie of kabouterkooltjes (spruitjes) groeien”. Zij heeft indertijd het plan bedacht om een terrein van 1 voetbalveld groot voor een derde in te richten met bloemen, groenten en kruiden, een derde als boomgaard met water en  graan en een derde als  bos met bosvruchten en gras.

Maar zij was nog niet klaar met ontwerpen, sinds september 2021 is de "Hemelse Tuin" geopend op een stuk grond waar een vervallen kinderboerderij stond. Roos Kuipers vertelt: “Voordat de kinderboerderij weg ging hebben we kinderen en hun ouders gevraagd wat zij het leukste vinden en wat zij graag nog zouden doen op Jeugdland. Er bleek grote belangstelling voor een blote voeten pad en zelf dingen maken.

En wat is de Hemelse tuin nu?

Het terrein is ingericht met bloemen, groenten. kruiden, fruitbomen, granen, bessenstruiken en daar doorheen lopen paden. Door de hemelse tuin - zoals hierboven beschreven - loopt  niet alleen een verhard pad, die het voor iedereen toegankelijk maakt maar ook een blotevoeten pad met keien, modder, boomstammen, stapstenen en stammen en nog veel meer. Op 5 plaatsen in de tuin komen het blotevoeten pad en het verharde pad samen. Op deze plekken staan de zintuigen centraal. Er is een verhoogde tafel met kruiden om te ruiken, een periscoop, proeftafel, voelkist en een reuze xylofoon. Alle zintuigen worden geprikkeld. Op Samenspeeldagen worden eveneens minder valide kinderen uitgenodigd om samen de paden en de tuin te ontdekken.

De tuin is alle dagen wanneer Jeugdland geopend is vrij toegankelijk en het grootste gedeelte van het blotevoeten en zintuigen pad ook. Alleen het modderbad en de vijver met de  stapstenen zijn van april tot en met half oktober op specifieke momenten in het weekend geopend.  De openingstijden staan op de website en worden op Jeugdland op de dag zelf omgeroepen.

Het blijkt een groot succes. Van te voren trekken de kinderen hun schoenen uit en krijgen ze een houten bordje mee die hen leidt langs alle 16 onderdelen. Dit kunnen ze op eigen houtje doen. Op eigen houtje plukken in de tuin mag echter niet. De ervaring leert dat als kinderen het blotevoeten pad gelopen hebben en hun voeten weer hebben gewassen, vaak tot het volgende besluit komen 'ik ga nog een keer'. (Dan weet je dat het echt geslaagd is, hihi )

Om aan de wens om zelf te maken tegemoet te komen is er van maart tot en met november de workshop van zaadje tot maaltijd. Tijdens deze gratis workshop leren kinderen onder begeleiding te zaaien, te planten, water te geven, te oogsten en te koken met de producten uit de tuin. Zelfs de lastigste eters raken enthousiast als ze het eten zelf geoogst en klaargemaakt hebben.

Dit is allemaal gratis, want er zijn ook activiteiten die geld opbrengen. Bijvoorbeeld  consumpties die  verkocht worden op het terrein en kinderfeestjes die ‘ íngehuurd ’kunnen worden.

Meer foto's vind je op de website van Geheugen van Oost

 

Deel dit:
Afzender
Stichting Geheugen van Oost verzamelt verhalen over Amsterdam-Oost van (oud-)bewoners en anderen. Indische BuurtBalie publiceert regelmatig een verhaal. Alle verhalen zijn te lezen op geheugenvanoost.amsterdam, zodat deze geschiedenis niet verloren gaat.