Activiteit

QPFA 2023 // NACER/BIRTH- Humor y vida & theatre embassy

vrijdag 31 maart 2023 , 20:00 - 21:00 uur
Illustration

Theatervoorstelling NACER/BIRTH komt eindelijk naar Nederland en is te zien in het Queering Puppets Festival Amsterdam en het ICAF (International Community Arts Festival, Rotterdam) 2023!

De voorstelling is een coproductie tussen Corporación Humor y Vida uit Ecuador en Theatre Embassy (Berith Danse) en zal na zes jaar toeren door o.a. Ecuador, Peru & Italië voor het eerst in Nederland te zien zijn.

 

NACER/BIRTH
Een ode aan de kennis en de strijd van de inheemse vroedvrouw uit de regio Imbabura in het noorden van Ecuador.

NACER/BIRTH werd in 2015 gemaakt in Quito en Otavalo (Imbabura regio) in het noorden van Ecuador. Een zeer spirituele regio, waar de lokale bevolking de onderdrukking van de Spaanse kolonie op verschillende manier heeft weten te weerstaan. Corporacion Humor y Vida raakte geïnspireerd door de cultuur en visies van de lokale bevolking en maakte met Berith Danse een theatervoorstelling over de verloskundigen, met wie ze nauw samenwerkten om hun spirituele en medische kennis en werkwijze te leren kennen.

NACER/BIRTH is een ode aan vrouwen van Otavalo en de kennis die ze eeuwenlang van moeder op dochter overdroegen. Tot voor kort werkten de vrouwen in de illegaliteit, omdat hun voorouderlijke kennis en werkwijze was verketterd. Op het moment dat de voorstelling werd gemaakt werden zij erkend als echte medici en onderdeel van het ziekenhuissysteem en ontstond er een herwaardering van haar kennis en belangrijke rol voor het geven van leven.

De voorstelling is een enscenering van de geboorte met de wijsheid van voorouderlijke kennis uit de Imbabura regio. Een mix van poppenspel, video, dans, experimenteel theater en nieuwe performance-technologieën, waarin ritueel, praktijk, verschillende generaties, tijd, ruimte en voorouderlijke kennis samenkomen, maar ook inzichten vanuit de Andes en westerse perspectieven. Met als doel de rol van vrouwen, verloskundigen en moederschap in de opbouw van een gemeenschap zichtbaar te maken en te erkennen. 

Gesproken taal: Spaans
Ondertiteling: NL

 

CORPORACIÓN HUMOR Y VIDA
Corporación Humor y Vida (humor & leven) is in 2005 opgericht door twee vrouwen uit Ecuador en Colombia. Ze werken al jaren in de omstreden grensgebieden tussen deze twee landen, een gebied dat vaak wordt gebruikt voor illegale overtochten en guerrillastrijders. Tevens leiden ze het Buque Azart, het voormalige Theaterschip Azart dat ze hebben omgetoverd tot een cultureel centrum op het strand in Ecuador.

Regie van de voorstelling is van Berith Danse. Na het maken van deze voorstelling ontving ze een nominatie voor de Ellen Steward Award.

 

Queering Puppets Festival Amsterdam
28 maart t/m 2 april 2023

Queering Puppets Festival Amsterdam biedt sinds 2022 een podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater en poppenspel. Een versmelting van ambacht en technologie, waarbij traditionele categorieën worden opgeheven voor het oog van de toeschouwer. Plein Theater en Puppetry Workspace trotseren de norm met dit festival vol bontgekleurde visuele uitspattingen uit binnen- en buitenland. QPFA is LGBTQI+ friendly, feministisch, activistisch en bovenal: Schitterend in eigenwijsheid!

“Queering is something we do, rather than something we are (or are not). Even the term queer itself can be queered, because much of queer theory involves working to fight against normalization even in the field itself.”

Dit jaar ligt de focus op de thema’s het vrouwelijke en de natuur in relatie tot de maatschappij. Het festival en de programmering is pro verbinding en emancipatie, anti oorlog en macht, pro kracht en intuïtie en pro het ongeziene en onbenoembare dat onderschikt wordt geacht in de maatschappij. Vrouwelijkheid, het scheppende, het kwetsbare én Moeder Aarde.

Locatie
plein theater
Deel dit: