Aanbod

Mindful Omgaan met Chronische Pijn

Yoga/meditatie/mindfullness, Burenhulp / informele zorg, Maatschappelijke dienstverlening / participatie, Zorg, Psycholoog/Psychotherapie, Alternatieve geneeswijze , Coaching (persoonlijke ontwikkeling)

De 8-weekse cursus bevat praktische vaardigheden voor een goed leven met chronische pijn. Chronische pijn en ziek-zijn kan ondragelijk voelen, slopend en oneerlijk. Veel mensen zeiden aan het begin van de cursus dat hun leven volledig beheerst werd door pijn en ziekte. De vaardigheden in de cursus werken ontspannend. Ze zijn aangenaam om te leren. Je kan ze makkelijk opnemen in het dagelijks leven. En verlichten chronische pijn, lijden en stress ten gevolge van ziekte en invaliditeit. De oefeningen in de cursus vragen ongeveer 10-20 minuten per dag. Mensen die deze cursus deden stonden versteld hoe hard hun lijden weg smolt. En hoe er een diep gevoel van liefde voor het leven voor in de plaats kwam.


De technieken in deze cursus zijn een mix van mindfulness, meditatie, bewegings-oefeningen, compassie en modern pijn-management. Ze zijn samengesteld door mindfulness-experts die het als opdracht zagen om het met anderen te delen. Maar niet alleen de samenstellers, óók de trainers van de cursus zijn ervaringsdeskundigen. Ze weten uit eigen ervaring wat het betekent chronische pijn en blijvende beperking te hebben. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness meditatie minstens zo effectief is als pijnstillers. Bovendien verbetert mindfulness het natuurlijk helend vermogen van het lichaam. Iets dat pijnstillers juist niet doen. Ook is (evidence based) vastgesteld dat mindfulness angst en irritatie vermindert die uit pijn en ziek-zijn voortkomt, net als depressiviteit, uitputting en slapeloosheid. Deze gespecialiseerde mindfulness-cursus is uitgebreid met wetenschappelijke inzichten uit de holistische geneeskunde. Het heeft het leven van duizenden mensen ten positieve veranderd.


“Mindful Omgaan met Chronische Pijn” is gebaseerd op het meditatie-programma, ontwikkeld door Vidyamala Burch en Danny Penmann. Op nog jonge leeftijd kregen zij te maken met ernstig letsel, veel pijn en blijvende invaliditeit. Beiden hebben nu een rijk en vol leven. Beiden leven met een dieper gevoel van welzijn dan ooit tevoren. De beide trainers van de cursus, Hadleigh Gillibrand en Roy GD Carton zijn ook ervaringsdeskundigen op het gebied van chronische pijn en invaliditeit. Zij zijn in navolging van Vidyamala Burch en Danny Penmann gemotiveerd kennis en vaardigheden voor een goed leven met chronische pijn door te geven. Hadleigh en Roy doen dat belangeloos, vrijwillig en van harte in het buurtinitiatief voor sociale mindfulness ‘Mindfulness voor de Buurt’. 

 
‘Mindfulness voor de buurt’ werkt uit hartelijkheid en vrijwilligheid. En weigert principieel geld, donatie of subsidie te gebruiken. Alles is gratis. Het buurtinitiatief voor sociale mindfulness heeft twee doelen: 1) het bevorderen van de onderlinge verbondenheid in de wijk en 2) het bevorderen van de lichamelijke & geestelijke gezondheid van de deelnemers. Kijk op Facebook of Website Mindfulness voor de Buurt voor meer informatie.

 
Aanbevelingen, reacties & ervaringen: “Ik hoopte technieken te leren om te leren omgaan met mijn chronische pijn. Wat er gebeurde veranderde mijn leven volledig. Niet slechts blijvend. Maar ik groeide ervan! Een bewijs dat hier echt iets te leren valt. Ik kan de Cursusleiders niet genoeg bedanken. De holistische kijk op pijn, lichaam, geest, omgeving en hoe die op elkaar inwerken heeft me zoveel meer gegeven dan alleen een handvol technieken die ik aanvankelijk hoopte te leren. Ik leef nu voluit in plaats van dat ik overleef. Dankzij de kennis, instelling en vaardigheden die de cursus me gaf. Mijn pijn controleert niet langer mijn leven. Zelfs als de pijn opspeelt is de kwaliteit van mijn leven ontzettend veel beter dan voorheen. De zorg, medeleven, kennis, ervaring en vaardigheden zorgde ervoor dat mijn leven verbazingwekkend opbloeide. Het heeft mijn leven en dat van mijn vrienden en familie volledig veranderd. Dank jullie wel!” 

Cursus-deelnemer.  “Dit is zo veel meer dan zo maar een 8-weekse cursus die je binnen 3 maanden vergeten bent. Je leert hier tools om de kwaliteit van je leven te verbeteren. En wel voor zo lang als je ze nodig hebt”  Cursus-deelnemer.

 
“De cursus-methoden kunnen je leven radicaal ten goede doen keren” Prof. Lance McCracken, professor Gedrags-geneeskunde, King’s College, London.

 
“Een uitzonderlijk effectieve en elegante benadering voor de heling van lichaam en geest…ten zeerste aanbevolen” Jon Kabat-Zinn, PhD, grondlegger van de MBSR-mindfuless-cursus.


“Vidyamala Burch & Danny Penman maken duidelijk hoe sommige uiterst subtiele processen van de geest zo maar automatisch aangaan en het volume van pijn en ongemak waar je van af wilt, nou juist uitvergroten. Het is precies omdat deze bemoeilijkende faktoren automatisch werken, dus zonder dat je het door hebt, dat het zoeklicht van mindfulness nodig is”.  Prof. Mark Williams, directeur Oxford Mindfulness Centrum.

 
De cursus bestaat uit 8 dagdelen. Vast onderdeel van de cursus zijn de thuisoefeningen die 10-20 minuten per dag vragen. Zonder thuis te oefenen heeft deelname aan de cursus geen zin. Om het oefenen te ondersteunen biedt Mindfulness voor de Buurt 2x keer per week gelegenheid om samen met anderen oefenen. Net als de cursus zijn die mogelijkheden gratis. Ze zijn op dinsdag-avond en donderdagmiddag. Deelname aan de cursus betekent ook dat je je later voor ten minste 1 x in wilt zetten voor nieuwe deelnemers. In een volgende cursus vorm je dan met andere oud-cursisten een ‘dragend energieveld van mindfulness’. Dat houdt in dat je gewoon mee-oefent met alle oefeningen. Eventueel kun je als gastvrouw of -man optreden. Deze inzet is een voorwaarde om aan de cursus mee te kunnen doen. Voor de cursus hoef je geen materiaal aan te schaffen. Hadleigh en Roy zorgen daarvoor. De achtergrond van de cursus is het (Engelse) boek van Vidyamal Burch & Danny Penmann dat vooraanstaande mindfulness-experts als Jon Kabat-Zinn, Mark Williams of Paul Gilbert ten zeerste aanraden.

 


Plaats: meditatieruimte in de Flevopoort, Kramatplantsoen 101, 1095LB A’dam

Tijd: incidenteel en bij voldoende aanmelding op zondagmiddag

Groepsgrootte: max 14 deelnemers.

Docenten: Hadleigh Gillibrand en Roy GD Carton.

Initiatief van: Mindfulness voor de Buurt, zie FB en Website van die naam.

Contact: roycarton@gmail.com en hadleigh.gillibrand@gmail.com 

leeftijd 
vanaf 18 jaar
Illustration
 
Illustration
 
Geplaatst op 11 januari 2020, 08:43 uur
Deel dit: