Activiteit

Queering Puppets Festival Amsterdam

wo 3 apr 2024 - zo 7 apr 2024 , 15:00 - 23:00 uur
Illustration

QUEERING PUPPETS FESTIVAL AMSTERDAM

Van 3 t/m 7 april presenteren Plein Theater en Cat Smits Company het Queering Puppets Festival Amsterdam!

Queering Puppets Festival Amsterdam biedt sinds 2022 een podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater, objecttheater, poppenspel én queer perspectieven. In de safe space die het poppenspel creëert, kan iedereen zijn wie hij, zij, hen wil. Plein Theater en Cat Smits Company trotseren de norm met dit festival vol bonte visuele uitspattingen. Queering Puppets is LHBTIQA+ friendly, feministisch, activistisch en bovenal schitterend in eigenwijsheid! In deze derde editie is het thema Weapons of the weak.


WEAPONS OF THE WEAK

Weapons of the weak belicht de kracht van kwetsbaarheid als politiek instrument. Poppenspel en objecttheater gebruiken de objectivering van het persoonlijke om diepere lagen van de samenleving bloot te leggen. Het verwijst naar het boek van James C. Scott, waarin hij dagelijkse technieken van ontduiking en weerstand van regimes of systemen beschrijft. Hierin zien wij een link naar de rol van poppenspel in verschillende samenlevingen wereldwijd. Poppenspel benut zijn ‘zwakte’ – niet mainstream, als grappig, schattig en ongevaarlijk gezien – als kracht, waardoor het een effectieve tool is voor verandering van inzicht en gedrag.
 

PROGRAMMA

Het Queering Puppets Festival Amsterdam wordt op woensdag 3 april om 19:00 feestelijk geopend met openingswoorden van stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege en artistiek leiders Cat Smits en Berith Danse, de opening van een bonte expositie van Splitter Splatter en diverse acts. Een hoogtepunt op het programma is de afscheidsvoorstelling van poppenspeler Neville Tranter op vrijdagavond. Tranter, een van de bekendste poppenspelers ter wereld, presenteert na 40 jaar op het podium te hebben gestaan zijn allerlaatste voorstelling ‘UBU’. Op zondag geeft de poppenspeler de exclusieve masterclass ‘The power of the puppet’. Verder op het programma staan TamTam Objektentheater, Theatergroep Knars, Cat Smits Company, Jose Navarro en Splitter Splatter in concert, aangevuld met acts, talks en DJ Nights. Tip: Er zijn combikaarten te koop om een hele avond van het programma te genieten en je kunt van tevoren een dagspecial bestellen om mee te eten uit de volkskeuken van Robin Food!

Locatie
Plein Theater
start / einde
Gestart op wo 3 april 2024. Beƫindigd zo 7 april 2024
Illustration
 
Deel dit: