Activiteit

het grote chaotische lentefeest op jeugdland

zondag 14 april 2024 , 11:30 - 17:30 uur
Illustration

op zondag 14 april vieren we de lente! van 11:30 tot 17:00 uur zijn allerlei gratis avonturen te beleven.   

dit jaar staat het lentefeest staat in het teken van chaos! 😵

chaos is de kinderkamer na een dag fanatiek spelen. chaos is de keuken na de eerste keer koken (soms ook nog na de duizendste keer). chaos is de kindertafel na een feestdiner. chaos is ook het gegil op het schoolplein tijdens de pauze.

we worden omringd door chaos en maken er deel van uit. we leven er elke dag mee, maar te veel chaos kunnen we niet aan, daarom bedenken we regels, wetten en muren in de hoop er grip op te krijgen. zo verdwijnt chaos langzaam uit het zicht. maar helemaal verdwijnen doet het nooit. we kunnen een glimp ervan opvangen in een omgekieperde verkleedkist, op het perron bij een stroomstoring, of in een voorbij razende storm.

chaos is het oud griekse woord voor niks, maar eigenlijk had het beter het woord voor alles kunnen zijn, want zonder chaos is er niks. we hebben chaos nodig. het is de grote brei van mogelijkheden waaruit allerlei creatieve projecten ontstaan, dat weten kinderen als geen ander. zij lezen in krastekeningen de mooiste verhalen en transformeren een berg puin moeiteloos in een vulkaan of  mount everest. maar waar kinderen eindeloze mogelijkheden zien, zien volwassenen vaak rommel en gevaar. hoe zorgen we voor een goede balans?

in totale chaos kunnen we niet leven, maar zonder chaos is het een saaie boel. kunstenaars, wetenschappers en filosofen hebben ieder hun eigen manier om chaos de baas te blijven: filosofen door vragen op te werpen, wetenschappers door formules en regels op te stellen en kunstenaars, die nemen een hapje uit de chaos en doen er een (denkbeeldige) lijst omheen zodat we het beter en in alle rust kunnen bekijken. hoe ga jij om met chaos?

bij jeugdland zijn we niet vies van gezellige chaos en tijdens het lentefeest laten we de remmen nog iets meer los dan normaal. we gaan dingen doen die thuis misschien niet mogen (zoals tekenen op de muren!), we helpen de chaotische Chaos met het aanbrengen van orde en stellen ingewikkelde vragen als echte filosofen—waar komen gedachtes eigenlijk vandaan? waarom is het nodig om op te ruimen? wat als we alle hekken in een dierentuin weghalen? qek emp emmu mukkuft ol vum emsepuk uul elwufu zmuq dfogjul? (wat als alle letters in het alfabet een andere plek krijgen?) we zien je graag op 14 april om dit samen met ons te onderzoeken.

lang leve de (georganiseerde) chaos! 🎉

met het thema chaos sluiten we aan op de week van de kinderfilosofie

Locatie
Jeugdland
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: