Toneelvereniging De Tijger

Wie is Toneelvereniging?

De Tijger is een gloednieuwe amateurtoneelvereniging uit de Amsterdamse Indische buurt. Zij heeft haar wortels in een bewonersinitiatief van 2017 van Mustapha El Jarmouni. Deze initiatiefnemer van De Tijger is al 10 jaar actief in Amsterdam Oost met het geven van schaaklessen, evenals culturele en sociale activiteiten. 
 
Doel is altijd een goede kwaliteit voorstellingen en activiteiten, waarbij er veel ruimte is voor plezier, maatwerk en zelfontplooiïng. Iedereen is van harte welkom een eerste of driehonderdste tijgersprong vóór of achter de schermen te wagen.

Mijn werk en hobbies

Amateurtoneelvereniging De Tijger verzorgt elk jaar minimaal 2 uitvoeringen en streeft ernaar hierbuiten ook actief te zijn rond het podium. Op 1 staat de focus op kwaliteit, zowel van de voorstelling als persoonlijke ontwikkeling. Want wat is er tenslotte fijner en beter dan samen iets echt moois en goeds neer te zetten.


Belangrijk bij De Tijger is je thuis voelen. Iedereen is gelijk. De Tijger is toegankelijk voor iedereen van elke levensovertuiging en elke achtergrond. Ieders vrijheid stopt waar de vrijheid of integriteit van de ander begint. Niemand beoordeelt elkaar op politieke of levensovertuigingen. We tonen respect naar elkaar, geven elkaar de ruimte en laten iedereen zo vrij mogelijk. Je kunt je fantasie de vrije loop laten, je helemaal uitleven en je expressieve kant laten zien. Er wordt veel gelachen, veel geleerd en het is gezellig.


Door een goede mix met (semi)professionals verwachten wij in staat te zijn een goede kwaliteit te bieden. Bij de voorstellingen stimuleert De Tijger bijvoorbeeld studenten van gerichte opleidingen ervaring op te doen, zoals met kostuums, grime, decor of belichting.
Zelfs (semi)professionele acteurs kunnen zich verder ontwikkelen en ervaring opdoen, zowel onstage als offstage. Het startpunt is namelijk waar je op dat moment aan toe bent en dat verbeteren.


Theater maken gaat niet alleen om artistiek bezig zijn, maar ook om jezelf open stellen met 100% inzet. De Tijger stimuleert deze persoonlijke ontplooiing, evenals het leggen van contacten en ondersteunen van persoonlijke mogelijkheden.


De Tijger is zich verder zeer bewust deel uit te maken van een groter geheel. Daarom willen wij graag samenwerken met andere organisaties op allerlei gebied en er voor iedereen zijn.

Mijn omgeving

De Tijger repeteert elke woensdagavond tussen 19.30 en 22.00 uur in de Batjanzaal in de Amsterdamse Indische buurt.


Zo kun je elke week de tijger in jezelf loslaten!

Mijn droom

Iedereen van elk niveau is zeer welkom lid te worden. Of je nu veel of weinig ervaring hebt, wij streven ernaar jouw volledige potentieel met al jouw inzet te bereiken.


Lid worden kan om ons te ondersteunen, maar zeker ook door actief deel te nemen. Zo zijn we op zoek naar acteurs en actrices, maar ook bijvoorbeeld naar ontwerpers en medewerkers voor decor, kostuum en licht.


Met onze lage contributie willen wij toneel voor iedereen toegankelijk maken. Graag horen wij van jou!

Mijn expertise

De Tijger maakt gebruik van de visie van regisseur Floris Timman. Zijn zelf ontwikkelde feedbackmethode maakt gebruik van reageren op elkaar in de situatie. Een professional zou zeggen: het Pad van Handelingen zonder zintuiglijke herinnering. De concentratie ligt hierbij op het onthouden van alles wat je als personage doet en denkt. Streven is hierbij de organische en artistieke kwaliteit van IT New York van inspirator Robert Castle te bereiken en behouden. Maar om het voor iedereen toegankelijk te houden: flexibel op elk niveau. Zowel voor iemand zonder ervaring als voor professionals. Om in kwetsbaarheid uit elke situatie gewoon het beste te halen. Want toneel is niet alleen leuk om te doen, maar heeft die passie nodig! Technici bij De Tijger zoals bij decor, kostuum en grime stellen hun creativiteit altijd in dienst van de acteurs als aanvulling op de dramatische ontwikkeling.
 

Mijn mogelijkheden

De feedbackmethode is oorspronkelijk gebaseerd op de feedbackmethodiek van Yvonne van Rietschoten. Op toneel ben je zowel jezelf als je personage of karakter. Het doel is je personage leven inblazen. Achter de tekst gaan veel verwikkelingen, emoties en gedachten schuil. Aan de basis staat persoonlijke ontwikkeling. Wie ben je zelf? Van daaruit ondersteun je de ontwikkeling van karakter en stimuleer je tegelijkertijd je eigen persoonlijke ontwikkeling. Continu is er feedback op jezelf. Waarom doe ik dat?Door wat je doet zorg je voor je eigen analyse als acteur alsóf je in de situatie bent, alsof het de enige waarheid en werkelijkheid is. En een belangrijke werkelijkheid. De beste, lekkerste, fijnste en meest intense ervaring ooit.


Moed bestaat uit kwetsbaarheid. Spreken met al je gevoel en emotie en dan doorgaan met 100% focus met al je aandacht op je doel. Wees niet bezig met waar je staat of hoe je er uit ziet, maar wees er wel bewust van. Belangrijker is de focus op wie je bent en hoe je reageert op de andere personages.
Luisteren, zijn en er zijn. Laat het denken los, maar ervaar en handel. Doe iets. Doe, ervaar en onderga de scène! En alles is steeds nieuw. Elke keer dat je het doet is het de eerste keer. De beste keer. En daarna vergeet je het weer. Tot de volgende keer. En dan is het weer nieuw. In dit echte leven is wat telt er zijn voor de ander, als acteur en als levend personage.
Met het grootste respect dat je ooit hebt gehad voor wat dan ook heb je respect voor de andere personages in de situatie en met volledige concentratie.
En voor die fantastisch mooie kwetsbaarheid is vertrouwen nodig. Dat is ook steeds een essentieel doel bij De Tijger. Iedereen is gelijk en is er voor elkaar. Met steeds een heleboel doelen en spelopdrachten. Maar altijd slechts 1 uiteindelijk doel: de volgende voorstelling zo fantastisch mogelijk maken. Altijd leuk & having fun.


Word ook lid en kom eens kijken bij een repetitie.

Relevante ervaring

Toneelvereniging De Tijger is actief sinds 2018.


Kijk zeker op onze website www.tijgertoneel.nl


Ons Youtube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCoV3EJcr-yfg2qTfd1kT2gw