Bericht

Most Significant Change

Geplaatst op 12 oktober 2015, 12:42 uur

Door Ganna Verhoeven 

Stadsdeel Oost is afgelopen zomer gestart met een experiment om het werk van organisaties die van haar subsidie ontvangen, te evalueren met de methode Most Significant Change. Als pilot hebben zich hiervoor twee organisaties aangemeld om mee te doen: Indische BuurtBalie en de FlexBieb IJburg.

De methode Most Significant Change bestaat uit het verzamelen van persoonlijke verhalen van mensen die betrokken zijn bij deze twee organisaties. Met behulp van interviews zijn de verhalen verzameld. Verhalen van bezoekers, vrijwilligers, gebruikers en nog veel meer. Per organisatie zijn er 25 interviews afgenomen.
 
Eind september zijn al deze verhalen verzameld en tijdens een bijzondere bijeenkomst, onder bezielende leiding van Paul Engel, aan elkaar verteld in de Meevaart. Daaruit zijn de specifieke waarden van de BuurtBalie en de FlexBieb gedestilleerd.
 
Ik heb zelf interviews afgenomen bij de FlexBieb. Ik vond het geweldig! Ik vond het super om de FlexBieb van dichtbij te leren kennen en de vele betrokken vrijwilligers en ook bezoekers naar hun persoonlijke verhaal te mogen vragen en optekenen. Het is een waardevolle, persoonlijke en effectieve manier om projecten te evalueren. Een bijzonder avontuur, waar ik zelf ook veel van geleerd heb.
 
Vol trots hebben we prachtige verhalen en waarden teruggekregen over de BuurtBalie. Een heleboel! De belangrijkste waarden die we hebben gedistilleerd zijn:

  • De BuurtBalie werkt als katalysator: creëert kansen, het zet mensen in beweging; zet aan tot initiatieven, het kielzog effect.
  • De BuurtBalie als betekenisvolle gids: in een keer de wijk kennen, gouden gids; dynamisch informatiepunt, overzicht sociale kaart, de buurtagenda/ Uit-agenda.
  • De BuurtBalie is duurzaam waardevol: het creëert nalatenschap; het borgen van kennis, effectief en efficiënt ‘inwerken’ van nieuwe bewoners, startende arbeidskrachten.
  • De BuurtBalie werkt als smeerolie; verbindend en versterkt het netwerk; opmaat naar contact tussenbewoners en organisaties.
  • Overige waarden: als keurmerk, laagdrempelig, persoonlijk contact, organisaties zichtbaar maken, hartslag van de wijk, als spiegel/voorbeeld.

 
We zijn de vrijwilligers die in opdracht van de FlexBieb op IJburg en de geïnterviewde betrokken partners van de BuurtBalie, die deze schatkist aan waarden hebben gevuld, dankbaar. Vol trots en motivatie gaan we verder met onze missie om het overzicht van alle (in)formele organisaties in de Indische buurt zichtbaar en levend te maken. En hiermee de bewoners van de Indische Buurt volop te inspireren om mee te doen!
 
Wil je ook lid worden van de BuurtBalie en/of wil je je organisatie op de BuurtBalie zetten?
Ga dan naar InfoBalie op onze website en download de handleiding.
Vragen? Mail naar Ganna: info@indischebuurtbalie.nl

Reactie van George Oomen van De FlexBieb IJburg op Most Significant Change
 
‘Aanvankelijk was ik wat gereserveerd over het meedoen van de FlexBieb IJburg aan Most Significant Change. Wat wordt van ons verwacht? Maar we hadden ook een vraag: hoe verhoudt onze visie zich ten opzichte van hoe de mensen ons zien?'
 
De FlexBieb IJburg is in april 2013 opgericht om te voldoen aan een behoefte van veel IJBurgers: als de OBA geen bibliotheek op IJburg wil beginnen, dan starten we er toch zelf een. Een kale, lege kantoorruimte werd aangenaam ingericht. Daarbij werden zes computers voor bezoekers geïnstalleerd, drie printers, een snelle WiFi-verbinding, een grote vergadertafel en gezellige losse zitjes. Inmiddels is het aantal boeken gestegen naar zo’n 11.500 stuks, waarvan een paar duizend kinderboeken. Doordat de OBA in het voorjaar van 2014 alsnog een kinderfiliaal op IJburg begon, werd de FlexBieb IJburg uitgedaagd van koers te veranderen.
 
De resultaten van Most Significant Change laten zien dat de weg die de FlexBieb IJburg dit najaar ingaat, de juiste is. We zijn een inspirerende plek waar je omringd wordt door boeken. Waar je elkaar ontmoet, kunt delen en versterken en waar je met anderen kan experimenteren met je ideeën.
FlexBieb


Deel dit: