Bericht

Masterclass WijkWeten

Geplaatst op 12 oktober 2015, 12:45 uur

Impressie Masterclass WijkWeten
Door Chris Nagelmaker

Als recent actieve buurtbewoner ben ik blij verrast met de uitnodiging voor de Masterclass WijkWeten in buurtkatalysator De Meevaart.

De verhouding tussen overheid en samenleving is altijd in beweging. Om ervoor te zorgen dat die beweging de juiste kant op gaat, zijn voor deze Masterclass buurtbewoners, woningcorporaties, beleidsmedewerkers en inspirerende sprekers uitgenodigd. Vervolgens maken we samen een helder plan.
 
Tijdens vier woensdagen behandelen we de thema’s lokale economie, niet-zelf redzamen en locale democratie om vervolgens tijdens de vierde sessie ons plan te presenteren.
 
Lokale economie
VU docent Peer Smets vertelde ons over de wereldeconomie en wat we daarvan kunnen leren in Amsterdam-Oost. Ondernemend bewoonster Nooshi Forozesh brengt graag de buurt en lokale ondernemingen dichterbij elkaar. Liefst in Batjanstraat 1, waar zij haar nieuwe voorstel voor presenteerde.
 
Niet-Zelf redzamen
Halleh Ghorashi (Hoogleraar Diversiteit en Integratie, afdeling Sociologie bij de VU) start met een heel mooi en inspirerend verhaal over categoraal denken. Over hoe we gevangen zitten in denken in categorien en hoe we dit kunnen doorbreken. "Het recept? Geduld! Verzamel verhalen van momenten dat mensen zich heel sterk en krachtig voelen. Daarmee creëer je openheid in de verbinding." 
Jette Bolle van de Gemeente Amsterdam vertelde ons over de vele organisaties binnen het sociaal domein. Hoe ze allemaal samenwerken en getraind zijn om individuen te stimuleren om zelf redzaam te zijn. Sociale duizendpoot en schuldhulpverlener Shazia Ishaq van Stichting MOI bereikt met haar achtenveertig coördinatoren honderden mensen op een persoonlijke manier. ‘Eerst de mens. Dan pas het probleem!’ is haar stelling.
 
De sessies, discussies en het samenwerken is bijzonder leerzaam. Kan niet wachten op de volgende sessie en vooral de presentatie op 28 oktober!
Meer info: WijkWeten

Deel dit: