Bericht

Women Inc. aanTafel in de Meevaart

Geplaatst op 19 oktober 2015, 12:50 uur

Vrouwen aanTafel

Vrouwennetwerk WOMEN Inc. bestaat tien jaar en viert dit met de lancering van aanTafel, een drietal gespreksmethodieken die vrouwen de middelen geven om hun dromen om te zetten in doen: doel, lef en netwerk.

TEKST: SIMONE SLOTBOOM FOTO: FLEUR VOS

In een werkend leven verdienen vrouwen nog altijd gemiddeld drie ton minder dan mannen
WOMEN Inc. zet zich al tien jaar in om kansen voor vrouwen te vergroten, want al hebben vrouwen gelijke rechten, van gelijke kansen is nog geen sprake, aldus directeur Jannet Vaessen. In een werkend leven verdienen vrouwen nog altijd gemiddeld drie ton minder dan mannen. WOMEN Inc. maakt zich hard voor vrouwen door maatschappelijke vraagstukken op de agenda te zetten in de politiek, het bedrijfsleven, bij overheden, instituten en wetenschappers. Ook geven ze vrouwen zelf gerichte informatie, tools en een podium, platform en springplank om hun positie te verbeteren.

Doe het zelf
Na tien jaar praten met vrouwen weet Vaessen dat vrouwen het vooral moeilijk vinden om hun eigen doelen te stellen en het lef te hebben de noodzakelijke stappen te zetten. Ook weten ze vaak niet goed hoe ze hun eigen netwerk kunnen benutten of uitbouwen. 66% van de vrouwen blijkt haar netwerk niet te benutten voor professionele doeleinden. Het principe van WOMEN Inc. is: Doe het zelf. En aanTafel is een laagdrempelige manier voor vrouwen om zichzelf, een ander en elkaar te motiveren om kansen te zien en te grijpen.

De formule van aanTafel is simpel. WOMEN Inc. traint gespreksleiders die vervolgens in hun eigen buurt in hun eigen huis of bij een gast- vrouw thuis een gesprek organiseren over een van de drie thema’s. Een Lef-, Doel- of Netwerkgesprek dus. De bijeenkomsten duren twee uur en er nemen maximaal acht vrouwen aan deel. Door het zelforganiserende principe verspreiden de gesprekken zich als een olievlek.

Op 1 september ging de website online en binnen een maand had aanTafel al 250 gespreksleiders door het hele land en stonden er ruim 100 gesprekken gepland.

aanTafel in de Indische Buurt
Ook in Amsterdam heeft aanTafel een vliegende start. Op zaterdag 3 oktober was er een trainingsdag in de Meevaart die 36 nieuwe gespreksleiders opleverde. De dames leerden en oefenden de verschillende gespreksmethodieken van Jump Movement, Nederland in Dialoog en Durftevragen. Ook noodzakelijke vaardigheden als organiseren, luisteren, problemen oplossen, vragen stellen, samenwerken en netwerken kwamen aan de orde. Na afloop van de training kregen de deelnemers het certificaat ‘Gespreksleider bij WOMEN Inc.’ en een map met alle draaiboeken en informatie over de organisatie van de gesprekken.

De trainingen zijn gratis, met als enige voorwaarden dat deelnemende vrouwen minstens twee gesprekken per jaar organiseren en de geleerde technieken niet voor commerciele doeleinden gebruiken. Teruggeven is een belangrijk principe. WOMEN Inc. investeert tijd en geld in vrouwen die de opgedane kennis vervolgens weer doorgeven aan andere vrouwen. Direct na afloop van de training kunnen de kersverse gespreksleiders met behulp van het online platform starten met het organiseren van gesprekken.

Gespreksleider, gastvrouw en deelnemer
Bij aanTafel zijn er drie verschillende rollen. De door WOMEN Inc. getrainde gespreksleider die het aanTafel-gesprek begeleidt en meestal ook zelf organiseert. De gastvrouw die geen training heeft gehad en het gesprek dus niet leidt, maar zorgt voor een locatie en tijdstip en ook deelnemers kan uitnodigen. En de deelnemer die aanschuift aanTafel na aanmelding via de website.

Online platform
Op het online platform van aanTafel staan alle gesprekken waarvoor vrouwen zich kunnen inschrijven. Meedoen kan zo vaak ze maar willen of nodig hebben. Het Doelgesprek gaat in op wie ze zijn en wat ze willen. Het Lefgesprek zet aan tot nadenken over wat er zou gebeuren als ze oneindig veel lef zouden hebben. Bij het Netwerkgesprek leren vrouwen hoe ze de juiste vraag op het juiste moment aan de juiste men- sen moeten stellen. Vrouwen kunnen een van de thema’s kiezen die hen het meest aanspreekt of... ze gewoon alle drie doen, met vriendinnen of met vrouwen die ze nog niet kennen. De gesprekken leiden tot meer zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en motivatie. Deelnemende vrouwen zien elkaars potentie, benoemen die en zo ontstaat er kracht aan tafel. Elkaar stimuleren en bevestiging vinden bij elkaar maakt dat ze ook echt meer gaan ondernemen. Meedoen dus! Of zoals Jannet Vaessen het zegt: ‘Genoeg gekletst, aanTafel!’

Aanmelden voor een gesprek of training kan op www.womeninc.nl/aantafel

 

Deel dit: