Bericht

Trump als president, leg dat maar eens uit

Geplaatst op 14 november 2016, 11:26 uur

Geschreven door: Thiandi Grooff

9 november. Ik word wakker. Hillary Clinton is de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Dan word ik nog een keer wakker, nu echt.Donald Trump wordt de nieuwe president. Ik laat het even op me in werken, wil weer terug naar bed. Nieuws en social media, alles en iedereen staat in het teken van Trump en iedereen heeft er een mening over. Onderschatting, ongeloof, pessimisme en (zwarte) humor vullen mijn tijdlijn.

Hoe kon dit gebeuren? Tijdens de verkiezingen van afgelopen nacht werden er zoals altijd veel verkiezingsonderzoeken gedaan. 10.000 Amerikanen werden bij de stembureaus ondervraagd. De resultaten helpen mij deze uitslag te begrijpen. Zoals verwacht scoort Trump hoog bij de blanke Amerikaan. Dit is 70 procent van de kiezers ( bron NOS). Daarvan stemt 56-58 procent op Trump. Dit maakt me bang, bang voor een trend die al langere tijd te zien in. Niet alleen in Amerika, maar ook heel dichtbij. In Frankrijk, Groot Brittannië en Nederland zien we soortgelijke figuren opstaan en op de “onderbuikgevoelens” inspelen van de blanke meerderheid. Angst, intolerantie, egoïsme en onwetendheid leiden tot afkeer van de heersende politieke elite (Ik denk dat het daarom extra belangrijk is om initiatieven als BLOK te hebben, waar juist iedereen belangrijk is en in zijn waarde wordt gelaten. Om te zorgen dat we niet eenzelfde situatie als Amerika krijgen bij onze komende verkiezingen in maart hoop ik dat wij ook iets kunnen bijdragen.)
We hebben dus gezien dat een meerderheid van de blanke Amerikanen op Trump stemde. In alle analyses wordt hier veel aandacht aan besteed. Maar een ander uitkomst uit de verkiezingsonderzoeken viel mij op. Deze week schreef ik een stukje over de invloed van sekse op de race voor het presidentschap. Dat blijkt nu misschien wel de doorslag te hebben gegeven. Namelijk, 75 procent van de ondervraagden wil een sterke man als president. En als er dan maar één man mee doet maakt het blijkbaar niet uit dat die totaal ongeschikt is. Vanaf het moment dat Clinton werd genomineerd ging er een golf van optimisme en trots door mij heen. Ouders die hun dochters vertelden dat je alles kan worden, ook president. Niks blijkt minder waar. Je kunt alles worden wat je wilt, behalve als vrouw. Decennia lange ervaring verliest het van inhoudsloze en kwetsbare uitroepen.

Lees meer op:

http://blok.amsterdam/2016/11/09/trump-als-president-leg-dat-maar-eens-uit/ 

Illustration
 
Deel dit: