Bericht

Een hele fotoserie van het Plashuis

Geplaatst op 17 februari 2023, 10:31 uur
Illustration

Verhaal van het Geheugen van Oost geschreven door Winnie Ros.

Winnie Ros groeide op in de Indische buurt, maar was in haar vrije tijd veel te vinden in en op het water. Ze stuurt ons een prachtige serie foto's van het Plashuis aan de Diemerzeedijk.

Kwam op de site van Het geheugen van Oost een stukje tegen over het Bovendiep/ Diemerzeedijk en begreep dat er weinig bekend is over de Zweminrichting Cafe en jachthaven ’t Plashuis, welke het eigendom was van mijn opa Johannes Scheltema. Vond nu het krantenknipsel waarin wordt vermeld dat hij daar eigenaar is geweest van 1929 t/m 1943. Hierna is de familie naar Oost verhuist en woonden net als hun getrouwde dochter Truus Roelofsen-Scheltema tijdens mijn jeugd in de Baweanstraat.

Mijn moeder Atie Ros-Scheltema en haar familie de 3 zussen en 2 broers waren echte watersport liefhebbers, verklaarbaar als men opgroeit met de kanovereniging de Plassers en WSV de Watergeuzen die daar hun wedstrijden organiseerden. Een van mijn tantes, Emmy is ook met de boot naar het stadhuis gevaren om daar te trouwen wat best spectaculair was voor die tijd. Mijn moeder heeft na haar overlijden in 2009 zelfs een afscheid op het water gehad met een rondvaart langs alle plekken aan het IJ waar haar geschiedenis lag.

Kan niet veel over ’t Pashuis vertellen, ben zelf van 1952 maar mijn moeder heeft er dus wel een deel van haar jeugd gewoond, heb echter wel een aantal foto’s uit de tijd. Immetjeshorn noemde zij het. De lokatie zou in de eerste instantie vanaf de Schelingwoudebrug voor het Hoogheemraadschap huis zijn geweest en daarna er voorbij richting de bocht in de dijk naar de vuilstortplaats en huis van Griffioen.

Ben zelf opgegroeid in de Halmaheirastraat -aan de rand van de Indische buurt en mijn moeder nam me vaak achterop de fiets mee naar het deze plek, de dijk en de Oranje Sluizen, toen kon men nog overal zwemmen ook in de Merwede. Het Plashuis was toen allang in andere handen.
Herinner me het 5 centen pontje over de uitloper van de Ringvaart/Nieuwediep naar het Waterkeringpad om van daar met de rijdende pont de Diemerzeedijk te bereiken, altijd een avontuur.

--
Lees het hele verhaal met veel meer foto's op de website van het Geheugen van Oost

Deel dit:
Afzender
Stichting Geheugen van Oost verzamelt verhalen over Amsterdam-Oost van (oud-)bewoners en anderen. Indische BuurtBalie publiceert regelmatig een verhaal. Alle verhalen zijn te lezen op geheugenvanoost.amsterdam, zodat deze geschiedenis niet verloren gaat.