Activiteit

TransTaalKinderen: kunstproject over kinderen die vertalen voor hun ouders

wo 4 jul 2018 - zo 15 jul 2018 , 10:00 - 18:00 uur

Vertalen voor je ouders. Legio kids doen dat dagelijks, gewoon tussen het voetballen, vlogs kijken en huiswerk maken door. Denk aan kids van ouders met een fysieke of verstandelijke beperking of die de omgevingstaal niet machtig zijn. Zij openen deuren, verbinden werelden en spelen een essentiële rol in het gezin. Maar in die rol als verbinder blijven ze vaak onzichtbaar. Hoe is het om te vertalen voor je ouders? Wie zijn die kinderen, wat maken zij mee?

Op 4 juli opent in de Openbare Bibliotheek Javaplein het kunstproject TransTaalKinderen over vertalen voor je ouders. In dit project vertellen kindvertalers van alle leeftijden hun verhaal. Over plezier én verwarring, en andere tegenstrijdigheden die met die rol gepaard gaan. Met een levensgrote foto-expositie buiten op het Javaplein geven deze kinderen een kijkje bij hun thuis, precies op de drempel tussen de werelden die zij verbinden. Binnen in de OBA is een installatie met werk gemaakt door ervaringsdeskundigen van alle leeftijden, geïnspireerd door het thema hoe het is om te vertalen voor je ouders.

De buitenexpo op het Javaplein is 24/7 toegangelijk. De binnenexpo alleen tijdens openingstijden van de OBA Javaplein. Zie: https://www.oba.nl/openingstijden/detail.1442052.html/oba-javaplein/

Programma

4 juli, 16.00 – 17.30      Opening TransTaalKinderen met theatrale performances in de OBA en op het het Javaplein, met een hapje en een drankje.

11 juli, 13.00 – 16.00    ‘Vertalen in de deuropening,’ kijkje in de keuken van TransTaalKinderen, theatrale rondleidingen en meer, buiten op het Javaplein

11 juli, 16.00 – 17.30    TransTaalForum, gesprek en performance over hoe het is om te vertalen voor je ouders.

4 – 15 juli                     Tentoonstelling van levensgrote portretten van vertaalkinderen op het Javaplein.

4 – 15 juli                     Installatie met werk door vertaalkinderen en volwassenen die terugblikken op hun vertaalverleden in de OBA (check de site voor openingstijden).

Over TransTaalKinderen, bruggenbouwers en sleuteldragers
TransTaalKinderen is een multidisciplinair community arts project van Moving Arts Project. Hoe is het om te bewegen tussen talen binnen en buiten het gezin, tussen generaties? Wat gebeurt er in dat grensgebied? Over die fascinatie gaat TransTaalKinderen. De titel verwijst naar de Transvaalbuurt waarin kunstenaarscollectief Moving Arts Project haar basis heeft en waar een aantal van de deelnemende kinderen vandaan komt.

Met workshops van professionele kunstenaars geven ‘kindvertalers’, ervaringsdeskundigen van alle leeftijden, vorm aan hun eigen (beeld-)verhaal. Die verhalen vinden hun weg in een reizende tentoonstelling, die deze zomer door Amsterdam trekt langs openbare bibliotheken, parken en pleinen. Ook creëert TransTaalKinderen ruimte voor gesprek over hoe het is om te vertalen voor je ouders: in het TransTaalForum wisselen de vertaalkids ervaringen uit met professionele vertalers en tolken, taal-experts en andere geïnteresseerden.

TransTaalKinderen toont de maatschappelijke rol van deze kinderen. Het vertalende kind treedt op als bemiddelaar tussen verschillende werelden, belangen, normen en verwachtingen. Soms gaat dat vlekkeloos, soms botst het. Zonder kwesties als taalachterstand en loyaliteitsdilemma’s te bagatelliseren wil Moving Arts Project met TransTaalKinderen de kwaliteiten zichtbaar maken die kinderen hebben opgedaan door te vertalen, zoals verantwoordelijkheidsgevoel, empathisch vermogen, creativiteit, improvisatie en aanpassingsvermogen.

TransTaalKinderen door Amsterdam
Zie voor alle activiteiten op de verschillende locaties www.movingartsproject.nl/transtaalkinderen.

Tolhuistuin: 20 juni – 1 juli 2018
OBA Javaplein: 4 – 15 juli
Flevopark: 20 – 29 juli
Noorderpark: 3 augustus – 9 september
OBA Van der Pek: 29 augustus – 9 september
OBA Osdorp: 12 – 23 september
OBA Centrum: 26 september – 10 oktober

Deelnemers
Moving Arts Project bedankt de volgende mensen voor hun medewerking aan TransTaalKinderen: Corrie, Clive, Hicham, Jamal, Habiba, Souad, Farnoosh, Gerdinand, Nanette, Mustapha, Wendy, Janet, Rifaat, Rehab, Khozama, Agyad, Sabrina, Adil, Ayaan, Abdikarim, Anouar, Ibrahim, Ismahan, Valentina, Shiva, Dennie, Adam, Rashed, Nadine, Ranah, Maya, Thiema, Adnan, Suna, Amal, Yasir, Nagla, Sally, Arashk, Arshak.

De theatrale acts worden verzorgd door: Mieke de Hoop, Gita Hacham, Shiva Sital, Alborz Sahebdivani, Igor Krajinovic, Ali Kilic, Valentina Caporossi, Sven van Vrijaldenhoven, Roberta Compana.

Team
Artistieke Team: Janine Toussaint, Noud Verhave en Diane Elshout
Zakelijke Leiding: Kristien van den Oever
PR en Communicatie: Ay Mey Lie
Advies: Redouane Amine en Nagla Elsayed
Gesprekleiding TransTaalFora: Redouane Amine
Stagiairs: Colin van Drie en Bo Bogaert

Partners
TransTaalKinderen wordt mogelijk gemaakt dankzij: AGA Lab, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Cultuurparticipatie, VSB Fonds, AMVJ – fonds,  Prins Bernard Cultuur Fonds, Herman Divendal Award, Leeuwenstein Stichting, Tolk-en Vertaalcentrum Nederland (TVCN), Openbare Bibliotheek Amsterdam, De Taalstudio, PontMeyer, FOAM, Stadsdeel Amsterdam Oost en Amsterdam Noord, Stichting Tolhuistuin, Noorderparkfestival, Roots Festival, Pakhuis de Zwijger, Volkshotel, We make the city, BOOST.

Vanuit het hart van de wijk
Diane Elshout, Janine Toussaint en Noud Verhave vormen samen Moving Arts Project (MAP). Met de stad als bron van inspiratie én podium maken zij community arts vanuit het hart van de wijk. MAP wil letterlijk en figuurlijk mensen bewegen. De projecten van MAP zijn urgent, herkenbaar, op straat en vieren de veelzijdigheid van de stad. Eerder realiseerde MAP community art projecten zoals WAAG, ontKIEM West, HEIM Romeo|Julia en de Schalkburgerramen op locaties variërend van een braakliggend landje tot aan de Stadsschouwburg Amsterdam en Frascati Theater. MAP maakt onderdeel uit van het Kunstenplan 2017-2020.

Locatie
OBA Javaplein
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Leeftijd
Vanaf 7 jaar
start / einde
Gestart op wo 4 juli 2018. Beƫindigd zo 15 juli 2018
Illustration
 
Deel dit: