Activiteit

Benefit Evening for Gaza: Circles - Zaher Hamzat en Issam Zemouri

vrijdag 8 maart 2024 , 19:00 - 23:00 uur
Illustration

In solidariteit met de vrouwen en kinderen van Gaza

ZID Theater en Plein Theater slaan de handen ineen voor een benefietvoorstelling van Circles op vrijdag 8 maart, tijdens internationale vrouwendag! Om steun te betuigen aan de vrouwen en kinderen in Gaza gaan alle opbrengsten van deze avond naar Theatermakers Ayyam Al Masrah (Theatre Day Productions) die momenteel in Gaza bij opvangkampen, schoolgebouwen of op straat theaterworkshops bieden, en kinderen helpen herinneren hoe het is om kind te zijn. (Lees hier meer over dit initiatief)

Voor de voorstelling organiseren we een diner (maklouba) en na de voorstelling is er Palestijnse live muziek van Alan Nedhal, Muhanad Mhannaya en Aya Benni en vertonen de korte documentaire 'Gaza's war through a child's eyes'.

Diner vanaf 19:00, de performance 'Circles' start om 20:00

 

Circles van Zaher Hamzat en Issam Zemouri
Powered by ZID Theater
 

In Circles gaan Zaher Hamzat en Issam Zemmouri, twee dansers uit verschillende danstradities, met elkaar in dialoog. Door elementen van Soefi-dans, moderne dans en persoonlijke invloeden met elkaar te verbinden weten zij een nieuwe artistieke taal te creëren. In Circles ontstaat er tussen de dansers een dialoog - over herkenning, spiegeling en strijd - waarin iedere danser een eigen weg vindt.

Een cirkel is de perfecte weergave van volledigheid. De voorstelling Circles dient dan ook als een symbolisch antwoord op de zoektocht van de mens naar de betekenis en het bewustzijn van het leven. Alles is verbonden in Circles: Soefi-dans, moderne dans en persoonlijke artistieke taal komen samen.

Concept, choreografie en dans: Zaher Hamzat en Issam Zemmouri | Artistiek advies: Valentina Lacmanović |Artistiek leiding: Karolina Spaic | Lichtontwerp: Saskia Maurik Zach | Productie: ZID Theater

FATE – Beide makers namen deel aan het eerste talentontwikkelingstraject van FATE (Future Academy in Tour in Europe). Met dit programma biedt ZID Theater coaching aan makers met een vlucht- en/of migratieachtergrond, om vooruitgang te boeken in het Nederlandse en Europese kunst- en cultuurlandschap. December 2023 heeft de derde groep het programma succesvol afgerond. Karolina Spaić, directeur en artistiek leider van ZID: “We zetten met FATE de deuren open naar hun dromen én naar de werkelijkheid van ons culturele landschap.”

 

Zaher Hamzat is choreograaf en danser van Palestijns-Syrische afkomst, terwijl Issam Zemmouri, ook choreograaf en danser, uit Marokko komt. Tijdens Circles gaan de twee dansers met elkaar in dialoog en verbinden zij hun tradities en hun toekomst met elkaar. Soefi-dans, moderne dans, performance en een persoonlijke artistieke taal; het komt allemaal samen in deze voorstelling.

“Ik dans naar mijn toekomst”. Dat is het motto van Hamzat. “Fusion is mijn adem, om de geschiedenis te openen en nieuwe wegen te vinden”. Hij studeerde klassiek ballet en trad eerder op in verschillende dansvoorstellingen - van moderne dans, volksdans tot Soefi - in Syrië, verschillende Arabische landen, en nu ook in Nederland.

Issam Zemmouri woont sinds vier jaar in Nederland en is een vaste speler bij ZID. Hij snijdt uitdagende onderwerpen aan in zijn voorstellingen. Zijn unieke fysieke taal, met krachtige visuele elementen, is het kenmerk van zijn artistieke taal, gevormd door danstrainingen in Marokko en Frankrijk.

“In mijn dans neem ik altijd de vleugels mee, als metafoor voor het verlangen en het vinden van een plek om totaal te zijn. Ik duw mijn wortels de toekomst in”. Zijn solovoorstelling HISTORIA beleefde zijn première in 2021 tijdens het Amsterdam Fringe Festival en werd daarna opgevoerd in zowel Nederland als in Spanje en Duitsland.

Locatie
Plein Theater
Kosten toelichting
Performance: €10 including coin for drink | Dinner: €7,50 | Revenues will be donated to Gaza | Donate extra as you wish
Deel dit: