Locatie

Diaconaal Centrum Oost

Javastraat 118, Amsterdam
Activiteitenruimte, Ontmoetingscentrum, Spirituele ruimte

Er blijkt nog regelmatig dat er binnen de drie kerken in Oost onduidelijkheid bestaat over het Diaconaal Centrum Oost. Vooral de vraag van wie het is en voor wie, komt vaak terug. Officieel is het diaconaal centrum een samenwerking tussen de drie kernen (Binnenwaai, Muiderkerk en Elthetokerk) en de Protestantse Diaconie Amsterdam. Maar het wordt volgens mij duidelijker als we het perspectief van de buitenstaander nemen, dus van buiten naar binnen toe.

Stelt u zich eens voor: u woont in Oost en eet regelmatig mee tijdens de buurtmaaltijd op de maandagochtend, u loopt regelmatig op de woensdagochtend binnen voor een kop koffie en een hulpvraag en soms schuift u aan bij het avondgebed, maar u bent geen lid van een PKN-kerk in Oost. Voor u is het één plek in Oost waar u terecht kunt, waar men uw naam kent en waar u iets proeft van liefde en aandacht.  Maakt het uit wat nu precies van wie is? Nee, het is de kerk of het diaconaal centrum, net hoe u gewend bent om het te noemen.

En nu weer het perspectief van binnen (wij als drie kernen in Oost) naar buiten. Dit diaconaal centrum is de verzameling van sociale activiteiten die we aan de Javastraat organiseren. De verantwoordelijkheid van die activiteiten vindt soms plaats onder de hoede van de kernraad van de Elthetokerk, onder de hoede van Geert Jan en mij als coördinator en opbouwwerker, onder de hoede van het vrijwilligersteam van Wijs met Grijs, onder de hoede van de leefgemeenschap of onder de hoede van onze partners Buurthulp Oost en Re-Play. Om deze roering nog te vergroten nodigen we ook buurtorganisaties uit om hun diensten vanuit de Elthetokerk aan de buurt aan te bieden. Denk aan Money School en hun lessen in het teken van kinderarmoedebestrijding of de migrantenvrouwengroep van S-IPI, die zich richt op integratie. In deze dynamiek ontstaat er uitwisseling tussen mensen en activiteiten en vormt zich een ‘doordeweekse gemeenschap’, waar nieuwkomers zich welkom voelen. De opbouwwerker probeert hierin de eenheid te bewaren en de bekendheid naar buiten toe te vergroten.

Mijn hoop en droom voor deze plek is dat het nog bekender wordt in de buurt, dat deze doordeweekse gemeenschap gezien wordt door leden van alle drie de kernen als hùn doordeweekse gemeenschap, waar je soms naar binnenloopt voor een koffie, waar je eens afspreekt met een vriendin, waar je eens helpt bij een activiteit als gastheer of kok, waar je iemand in Oost naar de opbouwwerker verwijst: altijd welkom! En net zo belangrijk is dat diaconaat een plek krijgt op de andere twee locaties (zoals de maaltijden en het taalcafé), maar voor de concentratie (heel veel en vaak de deuren open voor onze medemens) hebben we gekozen voor de Elthetokerk als plek voor de dynamiek die we diaconaal centrum noemen.

Als wij onze gemeenschap vieren in het avondmaal, dan ‘loopt’ deze gemeenschap over in het werk dat we samen doordeweeks doen aan de Javastraat. Ik geloof dat door in liefde naar elkaar om te zien, de weg van de genade wordt bereid. Hoe de Geest dan precies werkt, blijft wel een verrassing, natuurlijk.

Omdat we een gastvrije plek willen bieden aan de buurt is het belangrijk om doordeweeks open te zijn. Sinds maandag  1 oktober zijn we daarom begonnen aan de openstelling van onze vierde inloopochtend. We zijn nu elke maandag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagmorgen open voor bezoekers tussen 9.30 en 12.00 uur. Woensdagochtend sluiten we zelfs af met een gezamenlijke lunch van 12.00 tot 12.45 uur.

U bent tijdens deze ochtenden altijd welkom. De gedachte is juist dat er tijdens deze ochtenden een mooie mix ontstaat van verschillende mensen. Een gesprekje hier, een herkenning van een bekend gezicht daar: de mengeling aan mensen bepaalt de sfeer en het gevoel dat mensen welkom zijn. Een nieuw gezicht zorgt voor de nodige afwisseling. Kortom, uw aanwezigheid als lid van de kerk ervaar ik als zeer waardevol voor de dynamiek in het diaconaal centrum. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een koffieafspraak hebt met iemand, of dat u graag een breiwerkje maakt, of dat u wat mails wilt beantwoorden op de laptop: het is allemaal mogelijk tijdens de inloopochtenden. Uw aanwezigheid maakt verschil en meer dan u denkt.

Tegelijk proberen we in het centrum activiteiten aan te bieden tijdens de inloopochtenden, waaraan mensen mee kunnen doen, maar wat absoluut geen vereiste is om binnen te komen wandelen. Op woensdagochtend is het bijvoorbeeld spreekuur van Buurthulp Oost en zit er eens in de twee weken een maatschappelijk werker die mensen ontvangt. Op donderdagochtend vertrekt ‘Kijk in je Wijk’ vanuit het eetlokaal met een groep mensen naar allerlei bezienswaardigheden in de buurt (gratis, verzamelen vanaf 9.30 uur) en later op de ochtend lezen we samen korte verhalen en gedichten onder leiding van Alberdien en Akke, wat tot ontzettend mooie gesprekken leidt (van 11.00-12.00 uur). En de vrijdagmorgen staat onder de bezielde leiding van Marleen Stolk.  Welke activiteit we willen aanbieden op de maandagmorgen is nog onbekend, maar we staan open voor suggesties.

Komt u ook eens langs?

Illustration
 
Deel dit:
Beheerder van Diaconaal Centrum Oost
Contactpersonen van Diaconaal Centrum Oost
Historische activiteiten in Diaconaal Centrum Oost
Berichten over deze locatie
Op de kaart