Nu te zien! Film & discussie - "Illuminando de Indische Buurt"
De documentaire Illuminando de Indische Buurt, gemaakt door filmmakers Anna Dabrowska en Alessandra Laitempergher, ging in première in een volle zaal in het IISG in Amsterdam. De documentaire vertelt over de snelle transformatie van de Indische Buurt, gezien door de lens van de kleurrijke Super Sint Maarten Parade. Na de vertoning vond er een gesprek plaats over de geschiedenis en de toekomst van de Indische buurt.
Film
De parade, die ooit begon als een klein evenement, is uitgegroeid tot een krachtige manifestatie waar meer dan 4000 mensen aan deelnemen. Verlichte kostuums, opzwepende muziek en talloze buurtbewoners komen samen om de wijk te laten bruisen. Illuminando de Indische Buurt vertelt het verhaal van een wijk in beweging. Door interviews met zowel oude als nieuwe bewoners en betrokken buurtorganisaties, zoals de Meevaart, Dappere Dames, de Elthetokerk en Life Style (Krachtmoeders), worden de uitdagingen van gentrificatie, sociale cohesie, eenzaamheid en de verbindende kracht van cultuur belicht. Kan cultuur een gemeenschap verenigen?
Gesprek
Na de film ging Rose Spijkerman (IISG) in gesprek over met Malika Frindi van Stichting Dappere Dames, straatmanager Javastraat en projectleider De Staat van de Indische buurt Lotte Frissen, oud-buurtmakelaar van de Indische buurt Rob van Veelen, lid van het dagelijks bestuur van Oost Zeeger Ernsting en Pretvormer, de makers van de parade: Nina de Jong en Nena Duinmeyer. Thema's die werden besproken waren de geschiedenis van de buurt en hoe deze is veranderd sinds de wijk als 'Vogelaarwijk' werd bestempeld. Hoe de buurt er nu voor staat en hoe de negatieve effecten van gentrificatie kunnen worden geminimaliseerd. Hoe specifieke organisaties als de Dappere Dames zo'n cruciale plek innemen in de buurt en wat er nodig is van de Gemeente Amsterdam om de wijk in een mooi evenwicht te houden.
De film en het gesprek zijn hieronder te zien.